Super User

subota, 29 Juni 2019 13:19

Theoria: Časopis za filozofiju br. 5

naslovna.jpg

nedjelja, 24 Mart 2019 20:03

Estradna znanost i kultura konflikta

ESTRADNA ZNANOST I KULTURA KONFLIKTA
Epistemologija društva zasnovanog na ne-znanju

Samir Arnautović
Sarajevo, 2018.

 

utorak, 27 Maj 2014 00:00

Theoria: Časopis za filozofiju br. 1

 

 Theoria broj 1

Realizirajući zaključke godišnje Skupštine, u ponedjeljak 28. 1. 2019. predat je prijedlog za posthumnu dodjelu Plakete Grada Sarajeva dopredsjedniku FDT Jasminu Džindi. U suradnji sa kolegicama i kolegama na Filozofskom fakultetu, FDT je prikupilo veliki broj dokumenata koji govore o značaju rada i djela profesora Džinde, kao i izraze podrške ovom prijedlogu koje smo dobili od eminentnih osoba, znanstvenika i institucija iz Bosne i Hercegovine i Italije. Prijedlog je upućen Gradskom vijeću Grada Sarajeva i nadamo se da će dobiti potrebnu podršku i dodjelom Plakete iskazati poštovanje prema djelu Jasmina Džinde, ali i znanstvenom radu, kulturnom i znanstvenom promoviranju Sarajeva i Bosne i Hercegovine uopće. Imajući u vidu da je prošle godine u Italiji objavljena knjiga posvećena našem dopredsjedniku Društva, jasno je da je njegovo djelo, kao malo koji znanstveni opus u BiH, nadišlo granice naše zemlje. Nema sumnje da ime Jasmina Džinde i danas predstavlja jedno od svjetala koje je Sarajevo obilježavalo kao respektabilan i priznat evropski centar kulture i znanja.

U ponedjeljak 24. 12. 2018. godine održana je godišnja Skupština FDT, kojom je predsjedavao prof. dr. Damir Marić, predsjednik Skupštine Društva. Na Skupštini su usvojeni izvještaji o radu, finansijskom poslovanju, organizaciji i aktivnostima Društva, kao i programi rada za 2019. godinu. Izvještaje je podnio predsjednik FDT prof. dr. Samir Arnautović. Zaključeno je da je FDT u 2018. godini realiziralo predviđene aktivnosti, te je čak u nekim segmentima učinilo više od planiranog. Opća je ocjena sudionika Skupštine da je doprinos FDT razvoju znanosti u BiH danas već nezaobilazna stavka u sagledavanju znanstvenih dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Theoria će u narednom periodu nastaviti sa razvijanjem svojih organizacijskih potencijala i znanstvene infrastrukture, što neizostavno uključuje i dalji razvoj izdavačke djelatnosti. Nakon radnog dijela Skupštine, upriličen je i prigodan koktel za članove i prijatelje FDT, na kojem je nastavljena razmjena mišljenja i razgovori o mogućnostima djelovanja u narednom periodu.

 

 

četvrtak, 03 Januar 2019 11:25

Theoria: Časopis za filozofiju br. 4

 

U utorak, 13. 11. 2018. godine, u Svečanoj sali Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu održana je promocija knjige “Estradna znanost i kultura konflikta: epistemologija društva zasnovanog na neznanju” autora prof. dr. Samira Arnautovića.

O knjizi, njenoj aktuelnosti, te važnosti za lokalni i globalni kontekst, govorili su recezenti prof. dr. Mišo Kulić i prof. dr. Damir Marić, prof. dr. Faruk Čaklovica te autor knjige prof. dr. Samir Arnautović. Moderatorica promocije je bila v. ass. Džana Rahimić, MA.

Održan simpoziji "KULTURA KONFLIKTA I NJENO PREVLADAVANJE III"

U organizaciji FDT na Filozofskom fakultetu u Sarajevu je 27. 2. 2018. održan simpoziji "Kultura konflikta i njeno prevladavanje III". Treći simpoziji pod ovom temom, donio je zanimljiva izlaganja mlađih istraživača i izuzetno plodne rasprave koje su inicirala ova izlaganja. Istraživački rezultati govore da živimo u konfliktnom društvu, čija je forma života data kao kultura konflikta. Mogućnosti prevladavanja ovog stanja svoje polazište imaju u literaturi, ali njihova realizacija mora biti sadržana u interpretaciji fenomena svijeta u kojem živimo.

Stranica 1 od 8