Super User

U Organizaciji Filozofskog društva Theoria (FDT) od 17. do 20. decembra 2019. godine, u svečanoj sali Filozofskog fakulteta u Sarajevu, održat će se simpozij na temu „KULTURA KONFLIKTA I NJENO PREVLADAVANJE V“

17. 12. Izlaganja sudionika simpozija.

18. 12. Nakon završetka simpozija, održat će se godišnja Skupština Filozofskog društva Theoria.

20. 12. Rasprava o stanju filozofske misle i položaja filozofije u zemljama regiona.

ponedjeljak, 09 Decembar 2019 15:35

OBJAVLJEN NOVI BROJ ČASOPISA ZA FILOZOFIJU THEORIA

naslovna.jpg

ponedjeljak, 09 Decembar 2019 15:30

Theoria: Časopis za filozofiju br. 6

naslovna.jpg

petak, 15 Novembar 2019 10:04

ODRŽAN TREĆI MEMORIJAL JASMIN DŽINDO

 

U prepunoj svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta u Sarajevu 29. 10. 2019. održan je Treći memorijal Jasmin Džindo. Prisutne je u ime FDT pozdravio predsjednik Društva prof. dr. Samir Arnautović. On je istakao da je Memorijal Jasmin Džindo tradicionalna manifestacija FDT, koja za cilj ima sjećanje na dopredsjednika Društva prof. dr. Jasmina Džindu. Memorijal se na taj način svrstava u manifestacije koje promoviraju kulturno sjećanje i upozoravaju na one koji su svojim radom dali doprinos promociji Bosne i Hercegovine, a više nisu među nama. Jasmin Džindo svakako spada u takve istaknute pojedince, što dokazuje i ovogodišnja posthumna dodjela Plakete Grada Sarajeva profesoru Džindi. To je novi dokaz da njegovo djelo još uvijek živi i određuje našu suvremenost.
U ime Filozofskog fakulteta u Sarajevu prisutnim se obratio prof. dr. Salih Fočo, prodekan za finansije Fakulteta. On je, kao Jasminov kolega, istakao nemjerljiv doprinos koji je za života dao na razvoju i promociji Filozofskog fakulteta u međunarodnim okvirima. Fočo je ovom prilikom istakao da se stiču uvjeti da Katedra za italijanski jezik i književnost preraste u Odsjek, za što je osnove postavio njen osnivač profesor Džindo. Svojim znanjem i velikim radom on je doprinio uvažavanju Filozofskog fakulteta u zemljama EU, posebno u akademskoj zajednici Italije.
Dokaz tome je i objavljivanje knjige posvećene Jasminu Džindi, koja predstavlja sjećanje na našeg profesora i dešavanja u Sarajevu tokom opsade kojoj je glavni grad Bosne i Hercegovine bio izložen. Knjiga je objavljena u Italiji, kod renomiranog izdavača, a autori tekstova objavljenih u njoj su istaknuti talijanski lingvisti i kulturni djelatnici/spisatelji. O značaju ove publikacije govorio je doc. dr. Mirza Mejdanija, koji je bio prijatelj i asistent našeg dopredsjednika. On je istakao da knjiga svjedoči značaju djela Jasmina Džinde i predstavlja ozbiljno znanstveno priznanje njegovom doprinosu razvoja talijanistike i BiH i šire.
Pored Mejdanije, na Memorijalu su govorili i Nerma Kerla, asistentica na Katedri za talijanski jezik i lektorica talijanskog jezika na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Zana Ekiz. Memorijal je završen prigodnim koktelom, na kojem je nastavljen razgovor o liku i djelu profesora Jasmina Džinde.

subota, 29 Juni 2019 13:19

Theoria: Časopis za filozofiju br. 5

nedjelja, 24 Mart 2019 20:03

Estradna znanost i kultura konflikta

ESTRADNA ZNANOST I KULTURA KONFLIKTA
Epistemologija društva zasnovanog na ne-znanju

Samir Arnautović
Sarajevo, 2018.

 

utorak, 27 Maj 2014 00:00

Theoria: Časopis za filozofiju br. 1

 

 Theoria broj 1

Realizirajući zaključke godišnje Skupštine, u ponedjeljak 28. 1. 2019. predat je prijedlog za posthumnu dodjelu Plakete Grada Sarajeva dopredsjedniku FDT Jasminu Džindi. U suradnji sa kolegicama i kolegama na Filozofskom fakultetu, FDT je prikupilo veliki broj dokumenata koji govore o značaju rada i djela profesora Džinde, kao i izraze podrške ovom prijedlogu koje smo dobili od eminentnih osoba, znanstvenika i institucija iz Bosne i Hercegovine i Italije. Prijedlog je upućen Gradskom vijeću Grada Sarajeva i nadamo se da će dobiti potrebnu podršku i dodjelom Plakete iskazati poštovanje prema djelu Jasmina Džinde, ali i znanstvenom radu, kulturnom i znanstvenom promoviranju Sarajeva i Bosne i Hercegovine uopće. Imajući u vidu da je prošle godine u Italiji objavljena knjiga posvećena našem dopredsjedniku Društva, jasno je da je njegovo djelo, kao malo koji znanstveni opus u BiH, nadišlo granice naše zemlje. Nema sumnje da ime Jasmina Džinde i danas predstavlja jedno od svjetala koje je Sarajevo obilježavalo kao respektabilan i priznat evropski centar kulture i znanja.

U ponedjeljak 24. 12. 2018. godine održana je godišnja Skupština FDT, kojom je predsjedavao prof. dr. Damir Marić, predsjednik Skupštine Društva. Na Skupštini su usvojeni izvještaji o radu, finansijskom poslovanju, organizaciji i aktivnostima Društva, kao i programi rada za 2019. godinu. Izvještaje je podnio predsjednik FDT prof. dr. Samir Arnautović. Zaključeno je da je FDT u 2018. godini realiziralo predviđene aktivnosti, te je čak u nekim segmentima učinilo više od planiranog. Opća je ocjena sudionika Skupštine da je doprinos FDT razvoju znanosti u BiH danas već nezaobilazna stavka u sagledavanju znanstvenih dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Theoria će u narednom periodu nastaviti sa razvijanjem svojih organizacijskih potencijala i znanstvene infrastrukture, što neizostavno uključuje i dalji razvoj izdavačke djelatnosti. Nakon radnog dijela Skupštine, upriličen je i prigodan koktel za članove i prijatelje FDT, na kojem je nastavljena razmjena mišljenja i razgovori o mogućnostima djelovanja u narednom periodu.

 

Stranica 1 od 9