Printaj ovu stranu

SARAJEVO: 10. internacionalni filozofski simpozij „Moderna i sekularizacija“

Ocijeni
(1 Glasaj)

„Moderna i sekularizacija“ naziv je 10. internacionalnog filozofskog simpozija koji će biti održan u Sarajevu od 18. do 20. maja 2012. godine u organizaciji Filozofskog društva „Theoria“, Univerziteta u Sarajevu i R&D centra Univerziteta u Sarajevu.

Kako su organizatori ovog prestižnog skupa najavili na današnjoj konferenciji za medije, na simpoziju će učestvovati veliki broj eminentnih stručnjaka iz različitih područja filozofije – Manfred Frank, Günter Kruck, Hans-Peter Grosshans, Bärbel Frischmann, Ingolf Dalferth, Mirko Wischke, Kurt Appel, Andreas Arndt te Pirmin Stekeler. Internacionalni filozofski simpozij predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih naučnih manifestacija u BiH, a ujedno i promociju Bosne i Hercegovine kao moderne evropske države koja je utemeljena u evropskom duhu.

Prorektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Samir Arnautović ističe da Filozofsko društvo „Theoria“ ove godine slavi jubilej koji se ne bavi samo filozofijom nego i kulturom i tradicijom u cjelini, a ono što je urađeno u proteklom desetljeću značajno je za Bosnu i Hercegovinu. „Odabrali smo ovu temu da bismo kroz brojna predavanja pokazali da se sekularni način razmišljanja ne veže samo za religijski, jer je sekularnost osnova moderne znanstvenosti, odnosno neopterećenosti zadatim stavovima i aksiomima“, naglasio je prorektor Arnautović. Potcrtao je da bez naučnih udruženja, kakvo je „Theoria“, nema razvoja nauke, a upravo to je najbolji način za afirmaciju države BiH izvan njenih granica, te da se pokaže da BiH ima naučni potencijal filozofijske misli.

Doc. dr. Vahidin Preljević, Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, naveo je da je simpozij veoma značajan ne samo za filozofiju nego prije svega i za humanističke nauke, dodajući da je sekularizacija proces oslobađanja društva i kulture od nametanja ideologije bez obzira na to da li se radilo o religijskoj i političkoj ideologiji. „Kod nas postoji neka vrsta negativnog sekularizma, jer postoje pobornici ili grupe koji smatraju da je sekularizam izvorno antireligijski stav. Međutim, to nije tako. Proces sekularizacije znači da se ne dopusti religiji ili bilo kojoj ideologiji da ovlada umovima i srcima“, istakao je docent Preljević.

Student završene godine studija filozofije i sociologije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Tomislav Tadić istakao je da je važnost ovog simpozija stavljanje temeljnih društvenih problema u kontekst i omogućavanje da se o njima otvoreno govori, a druga stvar je prevazilaženje „prosječne intelektualnosti“.

Na trodnevnom simpoziju izlaganja će imati dvadesetak predavača iz Njemačke, Švicarske, Austrije, Engleske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a fokusirat će se na razmatranje odrednica moderne i na jednu od referencijalnih vrijednosti tog mišljenja – sekularizaciju.

Čitano 3922 puta