Printaj ovu stranu

Održana godišnja Skupština Filozofskog društva Theoria

Ocijeni
(0 glasova)

Godišnja Skupština Filozofskog društva Theoria (FDT) održana je 10. 12. 2010. godine u prostorijama Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Predsjednik FDT prof. dr. Samir Arnautović i pedsjednik Skupštine doc. dr. Vahidin Preljević pozdravili su članove Društva.

Prema denevnom redu izvještaj o radu i finansijskom poslovanju FDT podnio je prof. dr. Samir Arnautović. Konstatirano je i dokumentirano da je FDT sve planirane aktivnosti uspješno realiziralo. Iz izvještaja je vidljivo da je FDT, na ime svojih aktivnosti i na osnovu uštede finansijskih sredstava, svoje obaveze prema budžetskim institucijama u poptunosti izvršilo. FDT je svojim dosadašnjim radom pokazalo da svojim entuzijazmom može biti poticaj za niz nužnih aktivnosti kojima doprinosi da se BiH integrira u svjetske tokove znanstvenog rada, te ako država postane konkurentna na tržištu znanja, a to je jedan od preduslova korektne implementacije Bolonjske deklaracije.

Predsjedniku FDT prof. dr. Samiru Arnautoviću je, na osnovu dosadašnjeg rada i angažovanja, jednoglasno produžen mandat. Za dopredsjednika Društva izabran je prof. dr. Damir Marić. Za predsjednika Skupštine izabran je doc. dr. Vahidin Preljević, a za dopredsjednika Skupštine prof. dr. Jasmin Džindo. Članovi koji u posljednje dvije godine nisu pokazali nikakvu aktivnost u provođenju programa FDT, bit će brisani iz članstva.

FDT se pokazalo kao naujspješnija znanstvena nevladina organizacija u BiH i kao najznačajnije filozofsko društvo u Evropi. Posebno je značajno da FDT za narednu godinu planira intenzivirati izdavačku djelatnost u okviru koje će biti objavljen zbornik sa XXVIII Internacionalnog Hegelovog kongresa i zbornik sa VII Internacionalnog filozofskog simpozija, posvijećen Hegelovoj filozofiji prava, a sve publikacije bit će objavljene u Njemačkoj.

Skupština je jednoglasno prihvatila plan rada za 2011. godinu čime je bio iscrpljen dnevni red.

 

Čitano 3293 puta